• Български език
  • English
  • Тържествена церемония по случай 106 години от създаването на Медицински факултет - София

    30 Ноември 2023

    Тържествена церемония по случай 106 години от създаването на Медицински факултет - София

    С тържествена церемония беше отбелязана 106-годишнината от създаването на Медицински факултет  - София.

    Събитието откри председателя на ОС на Медицински университет  - София, акад. проф. д-р Ваньо Митев. Той припомни заслугите на уважавания и обичан от всички нас, бивш декан на факултета и преподавател, чл.- кор. проф. д-р Иван Митов. Във връзка с негова скорошна кончина той призова присъстващите за минута мълчание в негова памет.

    Думата бе дадена на Ректора, акад. Лъчезар Трайков, който насочи вниманието към усилията на Ръководството, насочени към съхраняване на добрите традиции, ценности и норми, както към и модернизиране и усъвършенстване на образователния и научен процес.

    Ректорът раздаде дипломите на заелите академични длъжности „професор“ и „доцент“ за изминалата 2022-та година. Общия брой на ново-хабилитираните лица са 19 професора и 28 доцента, а 5 преподавателя са защитили доктор на науките. Общо за университета 66 докторанта са придобили образователна и научна степен „Доктор“ и са назначени 56 нови асистенти.

    Проф. Димитър Буланов – Декан на Медицински факултет връчи традиционните награди на Медицински факултет за високи постижения в научната и преподавателската дейност. В приветственото си слово той припомни имената на основателите и първите професори във факултета. „Това са онези наши велики предшественици, върху чийто авторитет и постижения в медицинското образование, наука и лечебно изкуство днес имаме възможността да развиваме нашето висше училище. Те полагат основите на българската медицинска наука и образование у нас и създават условията да бъдем днес част от световната и европейската медицинска общност“, подчерта проф. Буланов, преди да обяви имената на наградените преподаватели.

    На този светъл празник бе обявено дарение за Университета от 100 000 лева. Щедрият жест е на д-р Емилия Гошева и по волята на покойната й сестра Мария Гошева.
    Лично акад. Лъчезар Трайков, връчи на дарителката Почетния знак на ректора на МУ-София, а проф. Буланов и подари книга и знак „100 години Медицински факултет“. Декана на Медицински факултет подчерта ценността на връченото дарение в светлината на неблагоприятната финансова действителност в страната ни.

    Д-р Гошева връчва това дарение с цел учредяване на награда за новоприетите с най-висок бал първокурсници в специалност „Медицина“, то ще е на стойност 1000 лв. за всеки от тях. Наградата ще бъде на името на нейния баща, д-р Димитър Гошев – изявен лекар, работил в сферата на профилактиката у нас през 30-те и 40-те години на 20 – ти век.

     

    Снимки от събитието може да разгледате тук:

    Cookies are small text files that act as a short-term memory for the web. A site can easily remember bits of information between visits or pages as the cookies are stored in the user's browser. Check our Privacy Policy