• Български език
 • English
 • Град София

  Град София

  София е най-големият град и столица на България. Основан преди хилядолетия, днес градът продължава да се развива, превръщайки се в културен и икономически център на България. Днес в столицата живеят над 2 000000 души.
  София е разположена в западната част на страната, в района на Софийското поле и в подножието на планината Витоша. Средната надморска височина е 550 метра, климатът е умереноконтинентален и се характеризира със студена и снежна зима и по-прохладно лято. Средната януарска температура е -1°С, а средната юлска +20°С.
  Градът е разположен на стратегически кръстопът, през който се осъществява връзката между Западна Европа (през Белград-Скопие-Пловдив-Истанбул) за страните от Близкия и Средния изток, между Дунавското крайбрежие и Беломорието, между Черноморието и Адриатика. София се намира сравнително близо до столиците на повечето балкански страни: Анкара – 1012 км, Атина – 837 км, Белград – 374 км, Букурещ – 395 км, Загреб – 762 км, Любляна – 897 км, Сараево – 549 км, Скопие – 239 км, Тирана – 553 км. От София водят началото си магистралите „Тракия”, „Люлин” и „Хемус”. Летище София осигурява удобен достъп до всички големи и европейски градове, а от централната железопътна гара и автогарата на града може да се достигне до всяка точка на страната.
  София е била населена още в дълбока древност. Привлечено от топлите термални извори, през VІІІ в. пр.н.е. тук се заселва тракийското племе серди, което дава първото име на града – Сердика или Сердонполис. През І в. н.е. Сердика е завладяна от римляните, които я превръщат в процъфтяващ римски град. По време на управлението на император Марк Улпий Траян (98-117) градът носи неговото име – Улпия Сердика, и е център на административна област. Сердика е бил любимият град на император Константин Велики (306-337), който казвал „Сердика е моят Рим”. Градът е укрепен със здрава крепостна стена и четири наблюдателни кули около 175 г., а втора външна крепостна стена е изградена през V – VІ в. Втори период на разцвет градът преживява при управлението на император Юстиниан Велики (527 – 565 г.).
  В началото на ІХ в. българският хан Крум (803 – 814 г.) превзема Сердика, а градът окончателно става част от Първата българска държава (VII – XI в.) по времето на хан Омуртаг (814 – 831 г). По това време градът вече се нарича Средец – заради важното му кръстопътно положение. В периода 1018 – 1194 г. Средец е под византийско владичество, но и тогава запазва важното си стратегическо, икономическо и културно значение. По време на Второто българско царство (1185 – 1393 г.) Средец придобива облика на голям средновековен град – улиците му се стесняват, започват да се издигат множество малки църкви, а в района се строят много манастири, които по-късно оформят Софийската света гора. Градът започва да се нарича София в края на ХІV в., приемайки името на своя символ и главен храм – базиликата „Св. София”.
  През 1382 г. градът е завладян от османците. Освободен е на 4 януари 1878 г., а на 3 април 1879 г. е обявен за столица на освободената българска държава.
  София пази много ценни паметници от отминалите велики епохи. Разхождайки се из столицата, туристите могат да видят експонираните останки от Източната порта на Сердика – Средец, датиращи от периода ІІ – ХІV в. Останките се намират в подлеза между Президентството и Министерския съвет, а около тях има множество магазинчета, откъдето могат да се купят традиционни български сувенири и розова вода.
  Една от най-старите църкви в столицата е базиликата „Св. София”, строена по времето на византийския император Юстиниан (527 – 565 г.). Тя е била главен храм на средновековния град, а през османското владичество е превърната в джамия. В непосредствена близост до „Света София” се намира храм-паметникът „Св. Александър Невски” – един от символите на столицата. Храмът е построен през 1912 г. по проект на руския архитект Александър Померанцев. Камбанарията му се издига на височина от 53 метра, има 12 камбани, а най-тежката от тях е 10 тона. Това е едно от любимите места на туристите – поклонници в София, самата сграда на храма може да побере около 5000 души, като на големи християнски празници площадът около храма се изпълва с вярващи. В криптата на „Св. Ал. Невски” се намира експозицията с православно изкуство. Точно срещу храма е разположена Националната галерия за чуждестранно изкуство, която често е домакин на изложби на световноизвестни творци.
  Най-старият храм в София е ротондата „Св. Георги”. Смята се, че е построена през ІV в., по времето на управлението на император Константин Велики. Съвсем близо до ротондата, в подлеза, водещ към метростанция „Сердика”, се намира храмът „Света Петка Самарджийска”, строен през ХІ в. Друга християнска забележителност в района е католическата катедрала „Свети Йосиф”. Разхождайки се в района, туристите не биха могли да пропуснат и джамията „Баня Баши”, строена през ХVІ в. Недалеч оттук се намира и Синагогата, в която има и музей. Едва ли има друг град в Европа, в който толкова близо едно до друго да са разположени религиозните средища на източноправославни, католици, евреи и мюсюлмани. Наблизо могат да бъдат видени още останки от древни времена, както и сградата на Централната баня, Халите, храмът „Света Неделя”. Срещу „Св. Неделя” се намира сградата на Богословския факултет, където се помещавава Националният църковен историко-археологически музей. Сред забележителностите на града са още Лъвов и Орлов мост, Руски паметник, паметникът на Васил Левски (борец за освобождението на България от османско владичество през XIX век).
  В района с религиозните забележителности и точно срещу Президентството се намира Националният археологически музей. В него се съхраняват едни от най-ценните съкровища, откривани в България.
  Шедьоврите на българското изобразително изкуство могат да бъдат разгледани в Националната художествена галерия, разположена в сградата на бившия царски дворец. Тук се помещава и Националният етнографски музей. Съвсем наблизо се намира и Националният природонаучен музей, в който се съхраняват препарирани изключително ценни и дори изчезнали вече растителни и животински видове. Точно до музея се намира Руската църква „Св. Николай”, която впечатлява с архитектурата си. Народното събрание, паметникът на цар Освободител и сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” също са определяни като едни от символите на София. Безспорно една от най-красивите сгради в София е тази на Народния театър „Иван Вазов”.
  В полите на планината Витоша, в квартал Бояна, се намира Националният исторически музей, който съхранява исторически паметници от праисторията до наши дни. Това е музеят с един от най-големите фондове – над 700 000 паметници на културата. Близо до музея се намира и Боянската църква – един от българските паметници на културата, включен в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.
  В столицата има още много музеи – Политехническият музей, Антропологичният музей, Музеят на спорта и др.
  Като столица на България, София непрестанно е домакин на множество културни, музикални, спортни и други събития. В Националния дворец на културата, на стадионите и в големите зали в града се провеждат много концерти на известни групи и изпълнители. Дворецът през май и юни се оживява от изпълненията на участниците в Международния фестивал „Софийски музикални седмици”. Многобройните театри и галерии в София предлагат интересна и разнообразна програма.
  Градът е сред предпочитаните дестинации за конгресен туризъм и изложения – множеството конгресни центрове предлагат разнообразни възможности. Националният дворец на културата, например, често е домакин на бизнес форуми и изложения.
  В София са съсредоточени и едни от най-престижните и големи учебни заведения – университети, колежи, средни училища, които предлагат модерно и стабилно образование в области като архитектура, медицина, хуманитарни науки, инженерни науки, музика и хореография, приложни изкуства и много други.
  В околностите на София – главно в близките планини Витоша, Лозенска и Стара планина, през вековете са издигнати много манастири, които формират така наречената Софийска света гора. Комплексът е обединявал много манастири, които са играели ролята на културни средища и са съхранявали българския дух в епохата на османското владичество. Днес достъпни са Драгалевският, Лозенският, Германският, Кремиковският, Черепишкият, Осеновлашкият и други манастири.
  Столицата разполага и с разнообразни съоръжения за спорт – открити и закрити басейни, тенис кортове, модерни спортни зали, паркове, а стадионите в града посрещат многобройните фенове на големите български футболни отбори.
  Парковете в София са любимо място за отмора и спортуване. В самия център на града се намира парк Борисовата градина, близо до Националния дворец на културата е Южният парк. Край София – в гр. Ихтиман и с. Равно поле, са изградени и две голф игрища, които предлагат добри условия за практикуване на този вече популярен в България спорт.
  През зимата планината Витоша е любимо място на скиори и сноубордисти, а през лятото е сред най-предпочитаните места за пикник и пешеходен туризъм. В границите на планината се намира и природният парк „Витоша” – най-старият на Балканския полустров. Растителният свят на парка е изключително богат и многообразен. Десет от витошките върхове са с надморска височина над 2000 метра, като най-висок сред тях е Черни връх (2290 м). Той се издига в централната част на планината. Витоша е предпочитано място за отдих на много столичани и гости на града. През почивните дни поляните и пътеките в парка се оживяват от любителите на красивата природа. Повече за парка можете да научите в Природозащитния информационен център „Витоша”, който се намира на около 1 км от кв. Драгалевци, в близост до Драгалевския манастир.
  Планината Витоша е и популярна дестинация за любителите на зимните спортове. Ски центровете в планината са два – „Алеко” и „Конярника”. „Алеко” е разположен на 1800 м н.в., пистите му са северни, има и условия за нощно каране. „Конярника” е на 1507 м н.в. Общата дължина на пистите в планината е 29 км, като най-дългата е 5 км, а максималната денивелация е 780 м. Пистите са подходящи както за напреднали, така и за начинаещи скиори.
  В София има и зоопарк, който е най-големият в страната. Той е разположен в южната част на града и е любимо място за разходка на малки и големи.
  София е град с много добре развит СПА туризъм. Минералните ресурси в близкия курорт Банкя предлагат чудесни условия за лечение, рекреация и уелнес. В самата столица има десетки дневни спа центрове, в които можете да намерите спокойствие и почивка и да се отдадете на възстановителни и разкрасяващи процедури.
  Популярният булевард „Витоша” е сред любимите места на гостите и жителите на столицата. Тук са разположени магазини на световни марки, а статутът му на пешеходна зона го превръща в приятно място за разходка и отмора. Възможностите за пазаруване в града са много и разнообразни – тук са съсредоточени някои от най-големите търговски центрове на Балканския полуостров.
  Празникът на града се отбелязва на 17 септември – деня на Св. мъченици София и трите й дъщери, Вяра, Надежда и Любов.

   

  Източник: https://bulgariatravel.org/bg/

   

   

  Cookies are small text files that act as a short-term memory for the web. A site can easily remember bits of information between visits or pages as the cookies are stored in the user's browser. Check our Privacy Policy