• Български език
  • English
  • In Memoriam

    06 Януари 2023

    In Memoriam

    Уважаеми колеги, докторанти, студенти и служители,

    С дълбока печал съобщаваме, че на 05.01.2023 г. почина професор д-р Миладин Александров Апостолов, дмн.

    Загубихме един дълбоко уважаван лекар, преподавател и учен. Проф. Миладин Апостолов бе харизматична личност, автор на множество учебници, монографии, научнопопулярни книги и сборници по история и философия на медицината. Той положи основите на преподаване на дисциплините история на медицината (1972), история на медицината и сестринството (1996), връзки с обществеността в здравеопазването (1997) и др. Пръв декан на Факултета по обществени науки в Медицинска академия – София, високо интелигентен и ерудиран, проф. д-р Миладин Апостолов  успя да развие образователните и научно-изследователските традиции на преподаването по история и философия на медицината, социална медицина и медицинска етика, които преподаваше в медицинските университети в София, Варна, Плевен и Враца.

    Проф. Апостолов бе международно признат учен с блестящи организационни способности – Академик на Петровската академия на науките и изкуствата, Председател на Българското дружество по история на медицината и координатор на Българската интердисциплинарна група по история на науката, Президент на Балканската асоциация по история и философия на медицината, член на чуждестранни научни редколегии и научни дружества в няколко страни на Европа и Америка, редовен и почетен член на Португалското медицинско дружество, национален делегат и член на Международното дружество по история на медицината (SIHM), на Международната конфедерация на историците на медицината в Москва и др.

    За постиженията му в изследователската и преподавателската дейност бе удостоен с най-високи държавни отличия - орден „Стара планина“ I степен и орден „Кирил и Методий“ I и II степен.

    Академичната общност на Медицински факултет скърби и отдава почит пред паметта на този достоен Човек!

     

    От Ръководството на Медицински факултет, МУ-София

    Cookies are small text files that act as a short-term memory for the web. A site can easily remember bits of information between visits or pages as the cookies are stored in the user's browser. Check our Privacy Policy