(затвaряне)

МУ - София бележи сериозен напредък в годишната класация на световните университети

05-03-2021


Медицинският университет - София бележи сериозен напредък в тазгодишната класация на световните университети, изготвена от специализирания в областта на висшето образование изследователски институт “Куакуарели Симъндс” (QS).

В 11-ото издание Софийският университет “Св. Климент Охридски” е на 551-о място, а Медицинският университет-София, се нарежда на 601-а позиция. Миналата година двата наши елитни университета бяха поставени съответно на 600-о и 650-о място.

Класацията на “Куакуарели Симъндс” предоставя независим сравнителен анализ за представянето на 13 883 университетски програми в 1440 университета в 85 държави, включващи 51 академични дисциплини и 5 широки факултетски области.

Престижната неправителствена организация URAP (University Ranking by Academic Performance), позиционирана в Института по информатика на Средноизточния технически университет в Анкара, поставя Медицинския университет - София на 1-во място в България и на 1305-о място в световната класация по академично представяне, съобщиха от висшето училище. Над 3000 висши учебни институции от целия свят в 61 тематични области са включени в настоящото издание на класацията, като от България участват пет университета.

Глобалната URAP ранкинг класация подрежда университетите спрямо тяхното академично представяне, което включва проследяване на редица библиометрични показатели: индекс публикации, количество и качество на публикациите, международна колаборация в общи публикации, Research impact, научен принос и др.

От ръководството на МУ-София, казаха, че приемат с гордост включването на университета на 601-о място в престижната класация 2021 QS WORLD UNIVERSITY RANKINGS по тематични области, защото това е признание за постиженията ни в областта на образованието по медицина.

Ръстът в трите основни критерия е допринесъл за класирането на нашето учебно заведение в световната топлиста на университетите, разработвана от института “Куакуарели Симъндс” (QS) - това са академична репутация, брой цитирания и H-индекс. Тежестта на критериите е съответно 40%, 25% и 25%.

“Друго свързано високо постижение, което нашият университет отчита тази година, е присъствието ни в регионалната класация на института, която е за университети от Източна Европа и Централна Азия. Там през 2020 г. Медицинският университет в София се класира на 158-о място, а тази година скочи със 7 позиции нагоре - на 151-о място. Това допълнително потвърждава положителното развитие на научната и образователна дейност в университета”, допълниха от медицинското висше училище с ректор акад. Лъчезар Трайков.

Класацията на изследователски институт “Куакуарели Симъндс” е една от най-престижните в света. За 2021 г. Масачузетският технологичен институт (МИТ) е най-добрият в света, следван от университета в Станфорд и Харвардския университет. В същото време по лидерски позиции в отделни специалности МИТ и “Харвард” са начело, като всеки от тях е на първо място в по 12 специалности.

Източник: (24часа) 

Списък на новините
Въведете дума или изречение за търсене :
Резултати от търсенето в секция 'Новини' : 1014
Дата Заглавие Видяна