(затвaряне)

С почти единодушно решение МУ-София направи своя избор за ректор в лицето на Акад. Лъчезар Трайков. За председател на Общото събрание бе избран Акад. Ваньо Митев, а за почетен председател на ОС и председател на Контролния съвет бе избран проф. Генчо Начев

30-07-2020


   

С почти единодушно решение Медицински университет - София направи своя избор за ректор в лицето на Акад. Лъчезар Трайков. За председател на Общото събрание бе избран Акад. Ваньо Митев, а за почетен председател на ОС и председател на Контролния съвет бе избран проф. Генчо Начев.

Акад. Лъчезар Трайков е новият ректор на Медицински университет – София. Той бе избран днес на редовното отчетно-изборно събрание на учебното заведение с 330 гласа „за” от общо 356. Акад. Трайков ще поеме поста от проф. Виктор Златков, чийто мандат изтича.

Акад. Лъчезар Трайков, дмн, е роден през 1959 г. Завършва висшето си образование във ВМИ, София. Работил е 9 години като изследовател в INSERM Unit 324, Париж, Франция. През 1999 г. е хабилитиран като Ръководител на научни изследвания в Медицинския факултет Cochin Port-Royal в Университета Rene Descartes в Париж. През 2002 г. е избран за университетски професор по невронауки от Националния университетски съвет на Франция. След завръщането си в България той продължава изследователската си дейност и ръководството на Центъра по паметови нарушения към Александровска болница.

От 2008 е ръководител на Катедра по неврология към Медицински университет – София, завежда Специализирано отделение за диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ "Александровска", председател е на Българското дружество по деменции. В периода 2008-2012 е зам. декан на Медицински факултет на МУ-София, а в периода 2009-2013 г. е изпълнителен директор на УМБАЛ “Александровска”.

Оглавява Центъра по дементология, признат като един от 40-те Centers of Еxcellence в Европа за изследователска работа в областта на болестта на Алцхаймер. От октомври 2007 г. тази изследователска група е член на една от най-авторитетните световни организации в тази област – European Alzheimer’s Disease Consortium (EADC).

Той има 159 научни труда, от които 75 са статии в едни от най-елитните медицински списания в света, както и 2213 цитирания с h-фактор 21.

За председател на Общото събрание е провъзгласен бившият ректор на МУ-София Акад. Ваньо Митев. С голямо мнозинство делегатите на ОС засвидетелстваха своето доверие в неговите качества и успехи, които е постигнал като ръководител на учебното заведение, въпреки прокурорските атаки,  с обвинения, които българският съд отхвърля към момента като неоснователни.

Той пое поста от проф. Генчо Начев, който пък стана почетен председател ОС и шеф на Контролната комисия.

Общото събрание има 400 члена и има правомощия да приема и изменя Правилника за устройството и дейността на МУ-София, да избира ръководството на ВУЗ-а, то утвърждава политиката и приоритетите за развитие на университета, както и плановете за действие. Освен това може да променя и отменя решенията на Академичния съвет и ректора.

Списък на новините
Въведете дума или изречение за търсене :
Резултати от търсенето в секция 'Новини' : 1014
Дата Заглавие Видяна