(затвaряне)

Очаквах това да се случи точно сега!

23-07-2020


Бившият ректор на МУ–София акад. Ваньо Митев е обвинен за незаконен прием на чужди студенти. За подобно обвинение той бе оправдан през 2018 година. Затова го потърсихме за коментар каква е причината отново да бъде изправен пред съда.
Това обвинение беше повдигнато точно преди една година. То влезе в съда, съдът прекрати делото, прокуратурата не го уважи. Сега след 10 месеца отново се вкарва в съда. Разликата е, че преди една година бях обвинен, че са приети 25 души медици и 10 стоматолози нередовно според прокуратурата, без да са
 
държали изпит по химия и биология.
 

Сега - че са приети 35 души. Миналата година почти не се обърна внимание на този казус, а сега се бие тъпан. И отделно се посочва, че тези 35 души не са държали изпит по химия и биология. Прокуратурата не счита за изпит теста, който са положили. Това е абсолютно същото обвинение, за което бях оправдан през 2018 г., няма абсолютно никаква разлика. Става дума отново за студенти от 2015 г,, държали изпити в същите зали с тези кандидати, за които вече бях обвиняван.
 
Просто са взели една друга извадка.
 

Тогава са приети някъде около 800 души, ако така се вадят по 10-20, това може да продължи години наред. Как ще ме съдят за нещо, за което вече съм бил оправдан. Второто нещо, за което съм обвинен е, че не е спазена Наредба 15 на МОН за прием на чуждестранни студенти. Според нея кандидатите от чужбина, трябва да имат в дипломите си оценка по химия и биология, която приблизително отговаря на нашата четворка. Само че

 

тази Наредбата не важи за студенти от ЕС,

защото ако се отнася за тях, това означава да бъдат накърнени техните права. Кандидатите от ЕС кандидатстват, както българските. Това гласи чл. 68 от Закона за висшето образование. Имаме и официално становище от МОН, където категорично се казва, че Наредба 15 не важи за студенти от ЕС. А 15-те студенти, за които съм обвинен, са от ЕС. Така че на практика ме обвиняват в това, че съм спазил закона.

 

Този шум, който сега се вдига, има пряка връзка

с това, че след една седмица ще има избори за ректор на МУ-София. Има двама кандидати – акад. Лъчезар Трайков и проф. Костадин Ангелов. Аз подкрепям акад. Трайков и се явявам като кандидат за председател на новото Общо събрание. Срещу мен пък има друга кандидатура подкрепяна от проф. Костадин Ангелов. И сега много гръмко се обявява, че отивам на съд. Но не се притеснявам от това, което се случи. Очаквах, че ще стане точно сега.


Източник на новината:

Списък на новините
Въведете дума или изречение за търсене :
Резултати от търсенето в секция 'Новини' : 1014
Дата Заглавие Видяна