(затвaряне)

"Майчин дом" се сдоби с робот "Да Винчи" за 6 млн. лева

01-07-2019


В "Майчин дом" беше открита роботозирана система за хирургия "Да Винчи", от която ще могат да се възползват пациенти от цялата страна. Тази придобивка е достояние на всички български граждани. Стойността на апаратурата е 6 млн. лв., от които 2 млн. лв. са инвестиция от Министерството на здравеопазването, 2 млн. лв. от МУ-София и 2 млн. лв. от "Майчин дом". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в университетска акушеро-гинекологична болница след представянето на роботизираната хирургична система за безкръвни операции "Да Винчи".

Ананиев окачестви днешния ден като празник, защото не всички държави могат да си позволят новата високоспециализирана технология, с която "Майчин дом" вече разполага, а роботът е важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души. От думите на министъра стана ясно още, че медицинските дейности, извършвани със системата Да Винчи се финансират и със средства от Националната здравноосигурителна каса. В официалното си изказване здравният министър подчерта, че грижата за детското и майчино здраве е акцент в работата на правителството, доказателство за което са и действията на Министерството на здравеопазването. В тази посока е и решението да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване.


"Непрекъснато се стремим да поощряваме работата и да подобряваме условията на труд в лечебните заведения, в това число и на работещите в акушеро-гинекологичните болници и отделения. Изключително важни за всички нас са както доволните пациенти, така и достойно оценения труд на медицинските специалисти. Именно това е фокусът на моите и на екипа ми усилия", беше категоричен здравният министър. Каквато и техника да има, ако няма обучени специалисти, няма да се случи нищо, каза председателят на Народното събрание Цвета Кораянчева и допълни, че в България трябва да има хора със сърце. Тя обеща, че в нейно лице лекарите ще имат лобист и когато има нужда ще помогне да се промени каквото е необходимо за благото на българите.

Новата апаратура и обновеното фоайе на "Майчин дом" бяха открити в присъствието на патриарх Неофит, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, столичния кмет Йорданка Фандъкова, омбудсмана Мая Манолова, представители на съсловните организации, директори на болници, лекари и др.


Източник на новината: dnes.dir.bg

Списък на новините
Въведете дума или изречение за търсене :
Резултати от търсенето в секция 'Новини' : 1014
Дата Заглавие Видяна