(затвaряне)

Награди за медици от дарител-милионер

12-01-2019

Бил е уважаван семеен лекар с над 50-годишен опит

Медицинският факултет-София с четирима носители на Хипократ

Награди за четиримата пълни отличници ще бъдат отпуснати за първи път на церемонията по връчване на дипломите на Випуск 2018 на Медицинския факултет към МУ-София. Това ще стане на 24 януари в НДК, а средствата са осигурени от наследството на българския лекар от САЩ доктор Андрей Георгиев. Той завеща 1 037 413 долара на Медицинския университет – София.

Д-р Георгиев е роден в София през 1921 година. В началото на 50-те години на миналия век емигрира в Америка. С труда си, постепенно натрупва капитал, голяма част от който завещава на град Лом и гимназията “Найден Геров”, която завършил, на общината и на Медицински университет – София. Д-р Георгиев е известен и уважаван семеен лекар с над 50-годишен опит. Бил е изключително скромен и през целия си живот е подпомагал млади хора да се обучават и развиват професионално. Той умира на 93 години, на 22 април 2014 година, в дома си в град Улмингтън, щата Делауеър.

С решение на Академичното ръководство на Медицинския университет е определен награден фонд от 20 000 лева годишно за завършилите с пълно отличие студенти. Сумите са разпределени на всички факултети, Филиал – Враца и Медицинския колеж.

Абсолвентите на Медицинския факултет към МУ -София тази година са 435. От тях 243 българи и 192 чужденци. Пълните отличници, които ще получат наградата “Златният Хипократ”, са четири дами, сред тях и абсолвентка от Египет. За първи път с пълно шест завършва чуждестранен студент.

Академичният съвет е взел решение още по 1000 лв. да се дават и на студенти, получили награди за научни постижения на високи форуми, проведени в чужбина или отличени от международни организации.

Част от наследството, в размер на 180 000 лева, ще бъде разпределено като награден фонд за първите три места в конкурса за идеен проект за новата Учебно-административната сграда на Ректората. Една от аудиториите в нея ще носи името на завещателя д-р Андрей Георгиев.

Списък на новините
Въведете дума или изречение за търсене :
Резултати от търсенето в секция 'Новини' : 1014
Дата Заглавие Видяна