(затвaряне)

Дългогодишният преподавател на Медицински факултет проф. д-р Радослав Гайдарски, дмн получи високо държавно отличие

11-05-2018

В навечерието на празника на светите братя Кирил и Методий, съпокровители на Европа,  Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия учени със заслуги в областта на медицината, на образованието и на културата.

На церемонията в Гербовата зала бяха наградени трима хирурзи за приноса им за развитието на медицинската наука: акад. проф. Петър Червеняков с орден „Стара планина“, проф. Радослав Гайдарски и проф. Темелко Темелков – с орден „Св. Св. Кирил и Методий“-огърлие, за заслугите им в областта на медицината.

Държаният глава благодари на българските учени за примера, който дават на обществото

"Българското общество трябва да цени и уважава своите ярки личности, а това сте вие – хората, които с много труд, постоянство и целеустременост изграждате своя професионален път, като допринасяте за благоденствието на цялото ни общество", обърна се президентът към специалистите.

От името на наградените проф. Радослав Гайдарски благодари за отличията. Професорът изрази надежда младите хора на България да остават да работят в родината си и благодари на екипите, с които са работили през годините и са постигнали високи резултати.

Проф. Радослав Гайдарски завършва Медицинската академия в София през 1962 г. ,а от 1972 г. започва преподавателската му дейност, като през 1990 г. става професор в Медицински факултет на МУ- София. Проф. Гайдарски е автор на множество научни публикации и е сред малкото български хирурзи с признати рационализации на оперативни техники, използвани в ежедневната практика при операциите на черния дроб, жлъчните пътища, панкреаса и стомашно-чревния тракт. Учител е на три поколения млади хирурзи. Избран е за депутат във Великото народно събрание - 1990 г. и в 41 обикновено народно събрание - 2005 г. Министър на здравеопазването  е от 2005 г. до 2008 г. Носител е на високи призове и отличия за професионално развитие и постижения, сред които „Лекар на годината“, „Лекар на България“, орден „Стара планина“.

Държаният глава благодари на българските учени за примера, който дават на обществото.

Списък на новините
Въведете дума или изречение за търсене :
Резултати от търсенето в секция 'Новини' : 1014
Дата Заглавие Видяна