(затвaряне)

IV Национален конгрес за млади гастроентеролози събра над 180 млади лекари и студенти в МУ-София

27-04-2018

 

На 23 и 24.03. 2018 в Анатомична аудитория на МУ –София и в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ за четвърта поредна година се проведе Национален конгрес за млади гастроентеролози. Събитието организирано от Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България, Медицински факултет на МУ-София и Клиника по гастроентерология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  събра над 180 млади лекари и студенти по медицина от цялата страна.

 

Конгресът беше подкрепен от Европейското обединение по гастроентерология (UEG) и се изтъква като положителен пример за мотивиране и стимулиране на младите лекари.

 

На форума бяха представени 34 научни разработки и клинични случаи, като програмата беше разделена на следните сесии – горен ГИТ, долен ГИТ, жлъчно-панкреасни заболявания и хепатология.

Конференцията, която е една от малкото в страната без такса правоучастие,  създаде идеални условия на младите лекари от цялата страна да се запознаят помежду си, да обменят опит и идеи за бъдеща колаборация.

 

Проведоха се и работилници по гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, като всеки желаещ имаше възможността да извършва диагностични и терапевтични процедури на обучителни модели.

По време на събитието бяха представени данни от анкета сред младите гастроентеролози в България, в която са участвали 73 лекари. Резултатите демонстрират, че младите гастроентеролози искат тяхната асоциация да бъде призната като официална секция на младите лекари към Българското дружество по гастроентерология. Младите гастроентеролози искат още представител в управителния съвет на Дружеството и специална секция „Млади гастроентеролози“ на Националната конференция по гастроентерология, където да представят резултатите от научните си разработки.

Анкетата демонстрира също, че има голяма разлика между практическото и теоретичното обучение между различните центрове в страната, като само една трета от специализантите извършват редовно ендоскопски изследвания, а 50% – ултрасонографии. Младите гастроентеролози поставят средна оценка от „добър“ 4 на специализацията си у нас.

 

Научното жури на конгреса в състав проф. Борислав Владимиров, проф. Красимир Антонов, доц. Пламен Пенчев и доц. Йордан Генов отличи и най-добрите разработки, представени на събитието.

Наградите са посещения на различни гастроентерологични конгреси в страната и чужбина, както и ваучери за медицинска литература.

Списък на новините
Въведете дума или изречение за търсене :
Резултати от търсенето в секция 'Новини' : 1019
Дата Заглавие Видяна