Катедра по ортопедия и травматология

Прессъобщение от името на катедра Ортопедия и травматология

09-03-2023


Скъпи колеги и приятели,

Имаме удоволствието да ви поканим на тържествената церемония за удостояване от ректора на МУ София Акад. Л. Трайков с титлата Доктор Хонориус кауза на Проф. Хайнц Рьотингер. Заедно с катедрата по ортопедия и травматология на МУ София, Проф. Рьотингер проведе безвъзмездно над 20 обучения на родни ортопеди в техниката на миниинвазивно тазобедрено протезиране с предно-латерален достъп. Това позволи да се грижим по-добре за нашите болни.

Прочетете повече

Тържествената церемония за удостояване от ректора на МУ София Акад. Л. Трайков с титлата Доктор Хонориус кауза на Проф. Хайнц Рьотингер

31-01-2023

Скъпи колеги,

Имам удоволствието да ви поканя на тържествената церемония за удостояване от ректора на МУ София Акад. Л. Трайков с титлата Доктор Хонориус кауза на Проф. Хайнц Рьотингер. Заедно с катедрата по ортопедия и травматология на МУ София, Проф. Рьотингер проведе безвъзмездно над 20 обучения на родни ортопеди в техниката на миниинвазивно тазобедрено протезиране с предно-латерален достъп. Това позволи да се грижим по-добре за нашите болни.

 

Церемонията ще се проведе на 14.03.2023 в 11 часа в аулата на болница Проф. Ал. Чирков/Св Екатерина.

 

Прочетете повече

Национален Конгрес "Дни на българската ортопедия и травматология"

11-10-2021


Авторски колективи от УСБАЛО "Проф. Бойчо Бойчев" и УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" - бази на Катедра по ортопедия и травматология, получиха награди за презентации на Национален Конгрес "Дни на българската ортопедия и травматология", Боровец 1-3.10.2021 г.

Прочетете повече

Онлайн симпозиум на тема "Частично ендопротезиране на колянна става"

11-01-2021


Уважаеми колеги,

 

На 26 януари (вторник) от 19 ч. ще се проведе онлайн симпозиум на тема Частично ендопротезиране на колянна става. Форумът е съвместна проява на European knee society (EKS) и Българска ортопедична и травматологична асоциация (БОТА).

Прочетете повече

Международен уебинар

02-07-2020

Онлайн научните срещи за ортопеди, организирани от МУ-София се разрастват на международно ниво:

По инициатива на Катедрата по ортопедия и травматология на Медицински Университет - София за пръв път бе проведен международен вебинар на тема Ревизионно протезиране на тазобедрената става.

Програмата онлайн семинари с цел продължаване на научната дейност на ортопедичната общност в новите условия на Covid-19 започна през месец май тази година като алтернативен подход за обмен на опит между специалистите в сферата. Проведоха се 4 онлайн срещи по теми, засягащи колянното и тазобедрено ендопротезиране.

Прочетете повече

Уебинар "Уникондилно колянно ендопротезиране"

29-05-2020


По инициатива на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ София на 09.06.2020г. (вторник) от 19 часа под модераторството на проф. Пламен Кинов, Клиника по ортопедия на Университетска болница Царица Йоанна – ИСУЛ, ще бъде проведен уебинар на тема "Уникондилно колянно ендопротезиране"

Прочетете повече

Втори уебинар "Мини достъпи за ендопротезиране на тазобедрената става"

14-05-2020

Поради големия интерес към дистанционното онлайн обучение и проведения първи уебинар на тема "Успешно колянно протезиране при варус" Катедрата по ортопедия и травматология на МУ София на организира втори вебинар на тема: "Мини достъпи за ендопротезиране на тазобедрената става". Програмата е насочена за млади колеги в началото на кариерата си или специализанти последна година. Разбира се всички колеги са добре дошли.

Прочетете повече

Уебинар - успешно ендопротезиране при варусно коляно

07-05-2020

По инициатива на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ София на 04.05.2020г. под модераторството на проф. Пламен Кинов, Клиника по ортопедия на Университетска болница Царица Йоанна – ИСУЛ, бе проведен първи уебинар на тема "Как да направим успешно ендопротезиране при варусно коляно?"

Прочетете повече

Практически курс "Основни принципи на кожните шевове"

02-12-2019


Катедрата по Ортопедия и травматология към МУ- София проведе на 21.11. 2019 г. в Университетската специализирана болница по ортопедия” Проф.Б. Бойчев” теоретичен и практически курс на тема “ Основни принципи на кожните шевове” за чуждестранни студенти по медицина. Обучението се осъществи със съдействието на Асоциацията на шведските студенти по медицина в София (SLF Student Utland Sofia). По време на курса се дискутираха въпроси свързани с физиологията на кожното зарастване и подхода към пациенти с кожни рани.

Прочетете повече

История

15-04-2019

Указ 21 на цар Фердинанд утвърждаващ закона за началото на медицинското образование в България, разкрива и Катедра по ортопедия и механотерапия към новосъздадения Медицински факултет.  За съжаление Академичният съвет на Софийския университет проваля кандидатурата за неин  ръководител на д-р Асен Петров (1862 - 1920), а така и функционирането й.  Историята с провалянето на хабилитацията се повтаря и при д-р Христо Тантилов (1871 - 1944).    Академичният съвет на Софийския университет не утвърждава и неговата кандидатура за ръководител на катедрата по ортопедия и механотерапия, въпреки че той е член на „факултетната комисия“ организирала създаването на факултета.

Прочетете повече

Добре дошли в сайта на Университетската катедра по ортопедия и травматология