БНТ

Медицинският университет в София отбелязва 100 години

Медицинският университет в София отбелязва 100 години - изображение

Медицинският университет в София отбелязва 100 години от своето създаване. Церемонията по повод честването на най-старото училище за висше медицинско образование в България се проведе в зала 1 на Националния дворец на културата.

Вие сте млади лекари и не бива да се разколебавате от предизвикателствата в здравеопазването. Сигурен съм, че сте истински лидери и ще успеете да върнете доверието на гражданите към българското здравеопазване". Това заяви президентът Румен Радев на 100-годишнината от създаването на Медицинския факултет и Медицинския университет в София.

Здравната ни система акумулира много негативи през последните години, а причините за това са различни – финансови, организационни, етични и обществени. За промяна в системата и отговор на високите обществени очаквания няма да е достатъчно единствено професионалното развитие. Нужни са хора с изключителен професионализъм, морални стандарти и визионерство. Аз съм сигурен, че в залата има истински лидери, които могат да достигнат това“, обърна се Румен Радев към младите лекари, студенти и преподаватели.

Президентът поздрави всички присъстващи за избора им да се отдадат на най-хуманните професии, които изискват отговорност, постоянство, човечност, себеотрицание и всеотдайна любов към хората. В речта си президентът Радев припомни и думите на министъра на просвещението Петър Пешев през 1917 г., който определи откриването на Медицинския факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ за „важна държавна задача“. И днес важна държавна задача остава осигуряването на достъпно и качествено здравеопазване за всеки гражданин в страната.

Медицинският университет в София е създаден през 1917 г. като факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1950 се утвърждава като самостоятелна образователна институция. Днес в него се провежда образователна и здравна политика, която отговаря на държавните изисквания и световните стандарти. Неговата структура съчетава 4 факултета, 1 департамент, 3 колежа и 14 университетски болници. Медицинският университет е безспорен лидер във всички 5 професионали направления, по които се обучават студенти – Медицина, Фармация, Дентална медицина, Здравни грижи, Обществено здраве.

За изминалите 100 години образование по медицина са получили повече от 40 000 лекари, включително и много чужди граждани от над 80 различни страни.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: БНТ
Снимка: dariknews.bg