Юбилеят беше отбелязан на 8-ми ноември вечерта в зала 1 на НДК.

Най-старото училище за висше медицинско образование в България е създадено през 1917 г. като факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 1950 г. се утвърждава като самостоятелна образователна институция. За изминалите 100 години своето образование по медицина у нас са получили близо 40 000 лекари, от които чужди граждани от над 80 страни.

Събитието уважи и президентът на България Румен Радев, който пожела на студентите на Медицинския университет да върнат доверието на гражданите в българското здравеопазване.

Държавният глава призова „да се пресекат всякакви практики, в които на българския пациент се гледа като на стока“.

„Нашата здравна система акумулира през последните години много негативи. Тя концентрира в себе си и недъзите на нашето общество“, подчерта Румен Радев и добави, че причините за това са много – организационни, финансови, обществени и етични. Президентът призова младите лекари да не се разколебават от предизвикателствата в здравеопазването и да го променят към по-добро.

„Нямам намерения да ви поучавам точно във вашата изключително сложна и специфична професионална област, но ако наистина имате амбицията да отговорите на високите обществени очаквания и да промените системата, само професионалното развитие няма да бъде достатъчно. За това са нужни хора, съчетали и изключителен професионализъм, и високи морални стандарти, и визионерство. Сигурен съм, че в тази зала са истинските лидери, които могат да постигнат това“, обърна се президентът към студентите и преподавателите.

Румен Радев поздрави младежите за избора им да се отдадат на една от най-хуманните професии, изискваща от медиците постоянство, отговорност, себеотрицание, човечност и безгранична любов към хората.

Проф. Златков, ректор:

“В Медицинския университет работят и продължават да работят едни от най-изтъкнатите специалисти.

Въпреки вътрешните структурни и организационни промени през времето, непрекъснатото желание за развитие и усъвършенстване, отстояването на новите методики и техногии, предлагането на съвременни практики, гарантира усвояването на висока степен на медицинското образование.”, посочи ректорът на МФ, проф. В. Златков.

Като успех в тази насока, проф. Златков посочи въвеждането на англоезичното обучение и изнесеното обучение в чужбина, което по думите му прави Медицинския университет разпознаваем не само у нас, но и в Европа и света.

“Работим в една от най-предизвикателните професонални области и ежедневно трябва да показваме силата си в справянето с проблемите. В същото време, като специалисти в здравния сектор, сме длъжни да доказваме качество в процеса на здравеопазване.”, допълни още ректорът.

Д-р Грозев, председател на БЛС:

“Днешното събитие е вълнуващо преживяване, защото напомня на българските лекари, че са наследници на медицинска школа с едновековна история. За много от нас, този тържествен час е приятно завръшане към началото на лекарската професия.

Въпреки трудното време, в кото живеем, вярвам, че винаги ще има специалисти, които ще предават своите знания и опит, лекарска топлота и човечност при всеки контакт с болния, с ученика, с колегата”, добави още д-р Грозев.

.

Снимки: Здравен навигатор