България чрез МУ-София се присъединява към европейската научноизследователска инфраструктура за био-банки като пълноправен член

31-05-2018

България се присъедини към Научноизследователска инфраструктура за био-банките и биомолекулярните ресурси – Консорциум за Европейска научноизследователска инфраструктура (BBMRI-ERIC) на Събранието на членовете, което се проведе в Болоня на 23 май 2018 г.

България ще бъде представлявана от Медицинския университет в София и става 21-я член. Медицинския университет - София (МУС) е най-големият университет в областта на медицинската наука и био-медицинските изследвания в България. МУС е координиращата институция на Националния университетски комплекс за научноизследователска инфраструктура за био-медицински и приложни изследвания, част от Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура от 2014 г. Министерството на образованието и науката е финансовият координатор на всички научноизследователски инфраструктури, включени в Пътната карта. През следващия месец българското Министерство на образованието и науката и МУС ще работят съвместно с BBMRI-ERIC за създаване на национална контактна точка, национална мрежа на българските био-банки, които ще взаимодействат с BBMRI-ERIC и ще използват и разпространяват услугите на BBMRI-ERIC в страната.

Прочетете повече

Отново сме първи - Универсиада 2018

29-05-2018

За единадесети път Медицински университет - София организира и проведе СПОРТНА УНИВЕРСИАДА НА ВИСШИТЕ МЕДИЦИНСКИ УЧИЛИЩА, преминала под патронажа на Ректора на МУ-София проф.д-р Виктор Златков, дм. Събитието се проведе в гр. Равда от 27.04.18 г. до 02.05.2018 г.

В Универсиадата взеха участие отборите на МУ-София, МУ-Плевен, МУ-Пловдив и Тракийският университет. В битката за медалите студентите показаха умения в спортовете стрийт баскетбол, плажен волейбол, плажен футбол, тенис, тенис на маса и шахмат. С шест първи места в индивидуалното класиране представителите на Медицински университет – София си извоюваха заслужено Купата на Ректора пред втория в класирането -  МУ-Плевен .

Прочетете повече

Поредно признание за учените от МУ-София - носител на „Питагор"-2018 за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки е проф. Здравко Каменов

22-05-2018

Традиционните награди "Питагор" на Министерството на образованието и науката за съществен принос в развитието на науката бяха връчени на български учени и научни колективи, съобщи пресцентърът на МОН.

Наградите „Питагор“ се присъждат за десети път. Целта им е да се стимулират учените към значими научни постижения и успешна реализация на резултатите от фундаменталните и приложни научни изследвания. Те бяха връчени на български учени, научни колективи и организации в Националния археологически музей.

"В рамките на Председателството обсъждаме активно бъдещето на науката в глобализиращия се и по-динамичен свят, в който живеем. Очакваме науката да даде отговор и решения на предизвикателствата, пред които сме изправени", е заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че страната ни се стреми да увеличава непрекъснато инвестициите за научните изследвания, за да бъде съхранен и развит научният потенциал, както и да бъде обвързана българската наука с важните обществени задачи.

Прочетете повече

Дългогодишният преподавател на Медицински факултет проф. д-р Радослав Гайдарски, дмн получи високо държавно отличие

11-05-2018

В навечерието на празника на светите братя Кирил и Методий, съпокровители на Европа,  Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия учени със заслуги в областта на медицината, на образованието и на културата.

На церемонията в Гербовата зала бяха наградени трима хирурзи за приноса им за развитието на медицинската наука: акад. проф. Петър Червеняков с орден „Стара планина“, проф. Радослав Гайдарски и проф. Темелко Темелков – с орден „Св. Св. Кирил и Методий“-огърлие, за заслугите им в областта на медицината.

Прочетете повече

Акция за кръводаряване

30-04-2018

Прочетете повече