Учебна програма 2018г. - 2019г.

03-07-2018

Графиците за следващата учебна 2018г. - 2019г. са публикувани и са достъпни тук.

Прочетете повече

Новини от междуднародната дейност на ректората на МУ-София

19-06-2018

На 15 юни 2018 год., в Ректората на Медицински университет - София, се проведе работна среща между японският посланик, н.пр. Масато Ватанабе и ректора на Медицински университет - София - проф. д-р Виктор Златков, дм. На срещата, инициирана от посолството на Япония се обсъди дългогодишното академичното и научно-изследователско сътрудничество на Медицински университет – София с японски университети, между които Университета на Хирошима, Медицински колеж Хиого и Университета на Киото, академичният обмен по програма ЕРАЗЪМ+, както и разширяване на сътрудничеството с други медицински университети от Япония.

Прочетете повече

Академична лекция на тема “Резистентност към тиреоидните хормони”

11-06-2018

КЛИНИЧЕН ЦЕНТЪР ПО ЕНДОКРИНОЛОГИЯ И ГЕРОНТОЛОГИЯ, МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ, МУ-СОФИЯ и БЪЛГАРСКО СДРУЖЕНИЕ ТИРЕОИДЕЯ И ПАРАТИРЕОИДЕЯ организират академична лекция на тема “Резистентност към тиреоидните хормони”, която ще бъде изнесена от Проф. Самуил Рефетов, тиреоидолог с международна известност, открил и описал този синдром. Проф. Рефетов е роден в България и е дългогодишен преподавател в Чикагския Университет. Лекцията ще бъде изнесена на 27.06.2018 г. от 12.00 ч. в Учебна зала „Акад. Иван Пенчев“ на Клиничен център по ендокринология и геронтология, ул. Здраве № 2, Сграда „Майчин дом“, етаж 11.

Прочетете повече

Конкурси за финансиране на научноизследователски проекти със средства от бюджета за 2018 година с едномесечен срок за подаване на документите, считано от 08.06.2018

08-06-2018

1. КОНКУРС «ИЗГРАЖДАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРА ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В МУ – СОФИЯ – 2018»

1.1. УСЛОВИЯТА И РЕДА за участие в конкурса може да изтеглите тук:

1.2. ФОРМУЛЯР - ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТ може да изтеглите тук:

Прочетете повече

Д-р Любомир Димитров: В детската кардиология пациентите са част от най-близките ни хора

07-06-2018     Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни. Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в интерювто с Д-р Любомир Димитров.

Д-р Любомир Димитров е началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница. Той е роден през 1966 г. в София. Завършил е МУ-София, специализира педиатрия и детска кардиология. Син е на д-р Радка Дойнова, която е сред основателите на детската кардиология в България. Професионалният й път е свързан с началото на две нови специалности – детската кардиология и кардиохирургията в България. През 1990 година заедно с професор Дария Величкова създават Асоциация „Детско сърце“, в подкрепа на деца със сърдечносъдови заболявания и техните родители.

Пред Zdrave.net д-р Димитров разказа трудно ли е да си детски кардиолог и какво е усещането да вървиш по стъпките на толкова голяма личност като д-р Дойнова.

Прочетете повече